Gammel hund: Kreft og pustevansker

Hei.
Jeg har ei tispe som fylte 12år i juni. hun er blandingshund og gjennomsnittsalderen på de rasene er 12-16år, 12-14år og 8-10år.
Så jeg mistenker at dette mest sannsynligvis blir hennes siste sommer.

Hun har kuler på kroppen. To er store (ca som en golfball nå.) men er fortsatt myke, kan flyttes på og hun reagerer ikke når jeg røre på dem. Hun har fått tre små kuler også, de er små, harde, kan ikke flyttes og den ene reagerer hun på når jeg røre den. Ingen lyd, men hun går vekk.

Hun puster veldig høyt også. Hun puster, peser og harker/hoster. Før så bjeffet hun bare, nå puster, peser og hoster hun også. Hun nyser også ganske fort, bare hun løfter nesen opp i været så nyser hun. Det renner også mye "snørr" (tynt som vann og blankt) hele tiden, men det samme gjør også andre hunden min, han er 2år. Er rennende nese normalt? Kan ikke huske at nesen var så bløt før, det drypper hele tiden nå.

Jeg er litt usikker på det å ta hun med til veterinær, spesielt uten grunn. For hun ble mishandlet før vi omplasserte henne (var 10mnd gammel da hun kom hit) og hun har alltid hatt problemer med fremmede. Hun skjelver, legger seg langflat ned/trekker seg unna, bjeffer så høyt at hele nabolaget kan høre det og nå puster hun veldig høyt også. Så det å utsette henne for slikt for ingenting vil jeg helst ikke. Også er hun jo så gammel, så det å operere bort kulene blir jo unødvendig dersom hun kan fint leve med de i 1år til uten smerter.

Hun spiser og drikker normalt. Det er ikke noe forandringer i oppførselen, samme gamle dronningen som hun alltid har hvert. Men de siste tre dagene så har hun kun hvert ute på tur en gang om dagen. Det gikk også mer enn 24timer mellom en tur. Men det kan være fordi jeg gikk langtur med hun, 3 dager på rad (tur på 40min) det har hun ikke gjort på flere år.
For 1år siden fikk hun valper, det var en "ulykke" men veterinæren anbefalte ikke abort. Fødselen gikk helt fint.

Spørsmålet er egentlig da: Hvordan veit man at det er på tide og avlive hunden? Og hvordan viser hunder smerte? Vil ikke at hun skal lide, selv om at jeg vil gjerne ha hun her i 2-3år til.
Er det normalt for en hund å bare sovne inn? Eller er det jeg som må "velge" når hun skal dø?

Annet info:
Hun har mistet en del tenner og de fleste er rotten. Men hun spiser som sagt normalt og viser ingen tegn til smerter, selv om hun kanskje har ubehag. Grunnen til det er for at hun ikke vil at de skal bli pusset, jeg har prøvd men hun nekter. Prøvd mange ganger og mange forskjellige metoder og tannkremer. Også prøvd hos veterinær for mange år siden, var helt umulig.
Aldri hatt noen form for sykdom. Eneste form for medisin er markkur pga valpene og da katten vi hadde for 5år siden fikk mark.

Grunnen til at jeg spør her er for at jeg vil være sikker på at jeg gjør det rette for hun. Vil ikke at hun skal lide. så ønsker aller helst ikke et svar hvor det kun står "Ta hun med til veterinær for å undersøke hun".
Beklager at det ble veldig mye. Men må forklare for å få så riktig svar som mulig :)


Svar fra en veterinær

Hei. Det er mange sprøsmål og jeg skal forsøke å besvare de. 

Smerte er vanskelig å se på dyr. Selv om de har store forandrinfger i munnen og tannværk, så spiser de fortsatt. Det å ikke vise tegn til smerte, betyr ikke at de ikke har smerte. Vi ser mange dyr med tannproblemer, og ser at selv om de spsier, så spiser de faktisk mer når vi har trukket de skadde tennene.

Det at hun har kuler på kroppen bør ikke være så galt. Kulene kan være det vi kaller godartede forandringer som betyr at de ikke sprer seg eller lager problemer. Noen kuler kan være betennelser. 

Når vet man at man skal avlive hunden? Det er en samlet vurdering sett ut i fra hvordan hunden fungerer (spiser ,drikker, leker, går tur) og prognose med hensyn på det man finner av sykdommer. Så det betyr at selv om hunden kaskje fungerer relativt bra, men en sykdom gjør at forfallet kommer raskt, så er det bedre å ta den før den lider for mye. 

Hvis du føler deg usikker på hva du skal gjøre, så kan din veterinær hjelpe deg med det og evt også  gi behandlings muligheter for de sykdommene den finner.

Svaret er skrevet av Eva Egeberg
« Forrige spørsmål
Neste spørsmål »


Liker du svaret? I så fall kan du abonnere på vårt nyhetsbrev for å være sikker på at du ikke går glipp av alle nye spørsmål og svar på NettDyrlegen.com. Abonner
Har du et eget spørsmål? Vår spørsmålsboks er en kostnadsfri tjeneste der våre veterinærer svarer på dine spørsmål om husdyr. Still et spørsmål

Les flere spørsmål